Hoe behandel ik vlekken op tapijt? (1)

Donderdag, 7 November 2013

Hoe je een vlek op een tapijt moet behandelen, hangt af van het soort vlek. Voor vlekken op waterbasis gebruik je best een zacht sopje van warm water en een detergent (bv. handwasmiddel voor wol, tapijtshampoo, ...) Bevochtig een doek met het middel en dep hiermee van buiten naar binnen. Daarna dep je de vlek nog eens droog. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende soorten vlekken en hoe te reageren.

Alcohol
Deze vlekken dep je gewoon zo snel mogelijk op met keukenrol. Je kunt ze daarna schoonmaken met een sopje. Strooi nooit zout op wijnvlekken, want je zou het zout nooit volledig weg krijgen achteraf. Daardoor zal je telkens met vochtvlekken geconfronteerd worden.

Bloed
Hiervoor gebruik je best een koud sopje. Dop eerst het bloed op om het daarna schoon te maken.

Brandplekken
De verbrande vezels knip of snij je weg en maak je daarna schoon met een sopje.

Kauwgom
Je laat de kauwgom best bevriezen met behulp van ijsblokjes in een plastieken zak. Dan kun je het gemakkelijk wegschrapen en schoonmaken met een vlekkenmiddel.

Koffie
Deze vlek dep je gewoon op en maak je schoon met een sopje. Als de plek droog is, breng je er best een vlekkenmiddel op aan, zodat het vet opgenomen wordt.

Ei
Een vlek als deze schraap je weg en maak je schoon met een vlekkenmiddel.

Vet en olie
Vet en olie schraap je weg of dep je op. Daarna maak je het tapijt schoon met een vlekkenmiddel.

Gras
Maak hiervoor gewoon gebruik van een vlekkenmiddel.

Inkt
Deze vlekken krijg je er uit door de inkt eerst op te deppen en daarna schoon te maken met een sopje of een vlekkenmiddel.

Vruchtensap
Dep het op en maak het schoon met een sopje.