Parket leggen

Als doe-het-zelver is parket aanleggen niet zo gemakkelijk. Met deze 6 stappen helpen we je door het proces om zo goedkoop mogelijk uw parketvloer aan te leggen.

STAP 1

Begin met het materiaal voor te bereiden. Maar zorg er eerst voor dat de ondergrond waar je uw parket gaat leggen droog, zuiver en vlak is. Laat de planken een aantal dagen uit de verpakking acclimatiseren. Indien er planken zijn met onregelmatigheden, kan je deze afkorten en gebruiken als een begin of eindstuk van een rij.

STAP 2

Indien de ondervloer van hout is kunnen de vloerplanken onmiddellijk geplaatst worden. Bij de andere soorten zal je moeten beginnen met het leggen van lattenwerk.

We beginnen met het lattenwerk te leggen door eerst het dampscherm uit te spreiden over de volledige vloeroppervlakte. Creëer houten balkjes van 4x4 cm om ze vervolgens met slagpluggen te bevestigen op de vloer. Laat hierbij telkens 30 cm tussen. Let op: zorg ervoor dat de balkjes altijd waterpas liggen. Een goede tip is het strooien van geëxpandeerde kleikorrels om meer isolatie en geluidsdemping te creëren.

STAP 3

Controleer voor je begint of de muren recht en haaks zijn op de vooraf aangebrachte balkjes. Indien dit niet het geval is, bepaal je zelf de beginlijn in het midden van de kamer en begin je daar de eerst rij te leggen. Let op dat deze lijn loodrecht is. Indien dit wel het geval is, begin je met de eerste rij vloerplanken vast te nagelen langs de muur.

Bepaal eerst een uitzetvoeg van ongeveer 10 mm tussen muur en parket. Zorg ervoor dat de groefzijde naar de muur gericht is en sla vervolgens de nagels schuin in een hoek van 45° in de tand van de planken.

STAP 4

Hoogst waarschijnlijk zal je de laatste plank moeten zagen op maat van de resterende ruimte van de rij. Doe dit door de ruimte tussen de wand en de laatste plank nauwkeurig te meten en aan te duiden waar er gezaagd moet worden. Houd rekening met een speling van 10 mm.

Zaag de vloerplank op de aangeduide afmetingen en nagel ze vast op dezelfde manier als de vorige vloerplanken. Met het reststuk van het afgesneden stuk kan je de volgende rij beginnen.

STAP 5

Begin aan de 2e rij door de vloerplanken met de groef over de tand van de vorige rij te slaan. Let op: gebruik een aanslagblokje zodat het parket niet beschadigd wordt. Nagel vervolgens de planken in de tand.

STAP 6

Na het leggen van de nieuwe parketvloer moet de vloer opgeschuurd worden. Begin hiervoor met grof schuurpapier en werk systematisch via middelgrof naar fijnkorrelig schuurpapier.

Na het schuurwerk verwijder je al het schuurstof om dan vervolgens de laatste afwerking te doen. Je kan hiervoor kiezen om uw parketvloer te lakken, oliën, behandelen met was en/of olie, beitsen of met zeep. Voor deze stappen, zie onze pagina over parketvloer renoveren.