Natuursteen bewerken

Er zijn heel wat manieren om een natuursteen te bewerken. Daarvan vind je hier een kort overzicht:

  • Gepolijst
    Polijsten gebeurt met een machine en heeft als gevolg dat de kleuren van de vloer meer naar voor komen. Het zorgt ervoor dat de vloer meer glanst en dat de adertjes en barstjes in de vloer worden blootgelegd. Voor een binnenvloer is polijsten niet zo’n goed idee, aangezien je vloer er veel gladder van wordt. Voor vensterbanken is het dan wel weer heel geschikt.
  • Gezaagd

Al van in de groeve wordt de natuursteen in blokken gezaagd. Meestal wordt deze afwerkvorm behouden bij buitentoepassingen. Binnen wordt het ook gebruikt, maar meestal wordt de vloer dan nadien nog geschuurd.

  • Gehamerd

Bij een gehamerde vloer wordt de steen met hamer en beitel bewerkt tot er een grof oppervlak overblijft met kleine uitstekende puntjes. Dat geeft een effectief antislip effect en kan binnen en buiten worden gebruikt.

  • Ijsbloempatroon 

Een ijsbloempatroon wordt verkregen door met stalen messen in een draaiende beweging over de steen te gaan, waardoor de print lijkt op ijskristallen op een koud venster. Het wordt voornamelijk buiten gebruikt, maar het kan ook binnen.

  • Gefrijnd 

Gefrijnde natuursteen heeft brede, regelmatige groeven in de steen die er met een beitel worden in geslepen. Een gefrijnde tegel heeft meestal een patroon van rechte lijnen met 15 slagen per centimeter.

  • Oude frijnslag

Vroeger werd de oude frijnslag met de hand gekapt, nu gebruikt men hiervoor een platte beitelhamer. Doorgaans vormen de gekapte lijnen een hoek van 45° ten opzichte van de tegel.

  • Gegradineerd

Bij een gegradineerde tegel krijg je U-vormige inkepingen die voor een extra golfachtig reliëf zorgen. Daardoor is een gegradineerde vloer erg antislip.

  • Gevlamd

Je kunt natuursteen ook bewerken met een witgloeiende vlam. Door de schok van de warmte barsten de oppervlakkige korrels van de steen open waardoor het steenoppervlak ruwer wordt en een typische textuur krijgt. Dit doet men enkel met de hardste natuurstenen.

  • Geschuurd

Schuren gebruikt men ook bijna enkel bij harde natuursteen. De afwerking is heel natuurlijk en traditioneel en wordt vooral toegepast bij buitenvloeren.

  • Gezoet

Om een steen te zoeten, maakt men de steen nat en schuurt men die tegelijk. De korrelgrootte van je schuurkop bepaalt het uitzicht. Het ziet er matglanzend, effen en naadloos uit. Gezoete vloeren vind je vaker binnen.

  • Gezandstraald

De nieuwste manier om je vloer af te werken is eigenlijk tegelijkertijd ook de oudste manier. Zandstralen gebeurde vroeger heel erg vaak, maar het is opnieuw in. De steen krijgt een lichtere afgewassen indruk.

 

De beste afwerkingswijze voor natuursteen bestaat dus eigenlijk niet. Het hangt er van af waar je je vloer wilt leggen, waarvoor ze gebruikt zal worden en uiteraard, wat je zelf verkiest qua uitzicht.