Betonvloeren

Betonvloeren maakten al enkele jaren de overstap van industriële naar particuliere toepassingen. Ze zijn snel geplaatst en hebben een uitgebreide keuze aan kleuren. Die komt er door de betonvloer op te schuren en te voorzien van een kleurcoating van een paar millimeter. Voor de afwerking van een betonvloer kan je kiezen voor polieren of polijsten. Polieren (met een vlindermachine of zogenaamde helikopter) heeft een strakkere, moderne look, terwijl het polijsten (met diamantschijven) een meer gespikkeld effect heeft.

Betonvloeren zijn heel onderhoudsvriendelijk, snel geplaatst en betaalbaar. Door hun grote thermische inertie zijn ze zeer geschikt voor vloerverwarming. Toch zijn barsten niet ondenkbaar in combinatie met vloerverwarming. Ook in druk belopen ruimtes zal een betonvloer sneller sporen van slijtage of loopsporen vertonen. Bovendien zijn betonvloeren gevoelig voor vlekken, kunnen herstelde scheuren zichtbaar blijven en zijn kleurverschillen mogelijk.

Een betonvloer is betaalbaar, maar kleine ruimtes of vloeren met complexe vormen vragen meer tijde en verhogen dus de prijs. Toch blijft een vakman vereist. Daarvoor is het werk te technisch. Reken voor een betonvloer op 10 cm dikte met een uitzetvoeg om de 15 meter.