Afwerkingstypes van dallen of natuursteen

Bij natuursteen en dallen zijn verschillende afwerkingen mogelijk. Dit zijn de 4 voornaamste:

Polijsten

Het polijsten van de tegels is de gladste afwerking. Hierbij schuur je de steen tot deze gaat blinken. Daardoor worden de kleuren feller, terwijl de aders en de breuken veel minder zichtbaar worden. Je polijst de tegels best niet op plaatsen waar veel gelopen wordt, aangezien je er snel kan uitglijden. Daarnaast vergt het te veel tijd om de vloer blinkend te houden. Door er veel over te lopen, verdwijnt de glans sneller. Sommige kalkhoudende natuurstenen mogen zelfs niet gepolijst worden, omdat de slijtage van de gepolijste laag te snel voorkomt.

Verzoeten

Verzoeten is ook een glad afwerkingstype, maar het resultaat ervan is matter en ruwer dan bij het polijsten. Je past verzoeting vooral toe op plaatsen waar veel mensen passeren. Een verzoete vloer is namelijk minder gevaarlijk en gemakkelijker te onderhouden.

Ruwe afwerkingen

Hieronder verstaan we verschillende technieken waarbij we natuursteen wel bewerken, maar toch een ruw aspect bewaren. Meestal gebruikt men deze afwerkingen voor buitenvloeren. De meest bekende methodes zijn het ruw behouwen, het puimen, het zandstralen, het boucharderen en het vlammen.
Ze zorgen elk op zich voor een verschillend resultaat, maar kosten ongeveer even veel en vergen hetzelfde onderhoud.
 

Manuele afwerkingen

Je kunt de tegels ook bewerken aan de hand van een beitel. Met verschillende beitels verkrijg je een ander resultaat.
Bij het klieven behoud je het natuurlijk uitzicht van de steen, dankzij een speciale beitel. Met een bikhamer kap je kleine groefjes van min of meer dezelfde grootte in de steen. Met de ciseleerbeitel kan je hele fijne groefjes maken.

Bron: Beter Bouwen en verbouwen