Terras in composiethout

Composiethout of kunststofhout wordt voorgesteld als een alternatieve oplossing voor hout, waarvan het de voor- en nadelen niet zou hebben.
Het materiaal wordt vervaardigd op basis van een mengsel van houtvezel of zagemeel en polymeren of pvc. Dat in een verhouding van ongeveer 70/30.Er zijn twee soorten planken: volle en holle. De volle planken zijn buigzamer en ze kunnen dus minder dragen dan de holle planken.De kleur van de planken gaat van grijs over bruin naar beige en groen. In principe zijn deze tinten kleurvast.De breedtes en afmetingen van de planken zijn vergelijkbaar met die van natuurhout. De planken hebben een licht geribbeld oppervlak.

Plaatsing en bevestiging

Het principe van de plaatsing is vergelijkbaar met dat van het natuurhout. De planken worden op kepers bevestigd. Voor de bevestiging is er een verschil tussen het werken met volle planken en het werken met holle planken. De volle planken kunnen vastgeschroefd worden of met speciale clips bevestigd worden. De holle planken worden altijd met aangepaste clips vastgemaakt.

Een terras in composiethout kun je op verschillende ondergronden plaatsen.

- plaatsing op harde ondergrond

De planken worden op niet-dragende kepers van composiethout bevestigd. Net zoals bij natuurhout mogen deze kepers niet rechtstreeks en permanent in contact staan met een vochtige ondergrond.

- andere plaatsingen

Door de kleine draagkracht van kepers in composiethout moet je terugvallen op kepers van behandeld naaldhout of tropische houtsoorten. Je moet er rekening mee houden dat ook deze planken kunnen uitzetten en je moet ze dus 5 mm van elkaar plaatsen.

Voor het afwerken van de randen (vooral bij de holle planken) heb je specifieke profielen en accessoires nodig.

Voordelen van een terras in composiethout

  •  De planken in composiethout verkleuren niet.
  • Composiethout splintert niet.
  • Antislip.
  • Eenvoudig te onderhouden.

Nadelen van een terras in composiethout

  • Net zoals bij natuurhout zijn er groeven tussen de planken. De planken worden dus sneller vuil en helpen de ontwikkeling van mossen en algen.
  • Niet het meest milieuvriendelijke materiaal.

Onderhoud

Aangezien de planken groeven hebben, worden ze sneller vuil. Ook mossen en algen krijgen hierdoor meer kans. Je zal je terras dus enkele keren per jaar moeten schuren met een stijve borstel.

Prijs

Voor enkel de bekleding moet je rekenen op een prijs van 30 tot 50euro/m². Het zal meer kosten als er veel verzagingen en accessoires nodig zijn. Voor de draagstructuur en het beslag komt het op minimaal 30euro/m² (eenvoudige uitvoering).

Bron: Beter bouwen en verbouwen 251, p. 56